Makowiec bez ciasta

 

Idealna propozycja dla cukrzyków i osób na diecie. Bezglutenowe ciasto bez mąki. Może być również bez laktozy, jeżeli użyjesz mleka roślinnego lub bez laktozy. Pyszne, lekkie i szybkie w wykonaniu.

A teraz trochę ciekawostek o samym maku. Oczywiście zajadamy się nim w okresie świątecznym. Okazuje się, że warto go włączyć do codziennej diety.

Dlaczego?

-> Mak jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E oraz w witaminę C.

-> 100 g maku pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania na wapń.

-> Mak zawiera żelazo, miedź, mangan, magnez, fosfor i cynk.

-> Mak można podawać dzieciom od drugiego roku życia.

Przepis na dietetyczny makowiec bez ciasta

Dietetyczny makowiec

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • pół szklanki ksylitolu
  • bakalie

Ciasto:

  • 6 średnich jabłek
  • 5 jaj (oddzielone białko od żółtka)
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

Polewa:

  • 3 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego
  • czekolada gorzka
  • olej kokosowy

Dietetyczny makowiec

Bakalie zalej wrzątkiem, pozostaw na 15 min, a następnie posiekaj. Mak gotuj przez 30 min. Odsącz i zmiksuj blenderem wraz z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodaj do masy posiekane bakalie.

Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. W dużej misce połącz masę makową z żółtkami jajek, łyżką oleju kokosowego, kaszą jaglaną i masą makową. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonego olejem kokosowym naczynia żaroodpornego. Piecz w 170oC do suchego patyczka (około 60 minut).

Mleko wlej do garnuszka, gdy będzie ciepłe wrzuć połamaną w kostki czekoladę oraz łyżkę oleju kokosowego. Odstaw do studzenia.

Czekolada z olejem kokosowym

Gdy ostudzisz ciasto udekoruj je polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa do makowca

 

Autor: Kamila Zubrycka-Sobolewska

Zdjęcia: Marcin Kendra

Comments (1)

agnieszka

grudzień 22, 2016 at 10:35 PM

Witam
będę wdzięczna za doprecyzowanie przepisu – w czym jest gotowany mak ? Woda? Mleko? i w jakiej ilości płynu
co robić dalej ze startymi jabłkami – w przepisie nie ma o tym mowy – pojawia się tylko informacja by je utrzeć i potem jest zdanie „W dużej misce połącz masę makową z żółtkami jajek, łyżką oleju kokosowego, kaszą jaglaną i masą makową” – dwa razy wymieniono masę makową.
Ile czekolady użyć do zrobienia polewy?
Ile powinno być bakalii? Czy rodzynki też dodajemy?

Zrobiłam trochę na intuicję to ciasto – jest bardzo smaczne ale rozpada się – jak masa podobna do kutii, czy to normalna konsystencja? Czy coś zrobiłam źle?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
pozdrawiam przedświątecznie

Reply

Leave a comment