Leczo z kokosową nutką
To chyba moje ulubione danie. Szybkie i smaczne, czyli takie jakie lubię i jako młoda mama mogę sobie pozwolić. Dwa dni wcześniej jadłam leczo u znajomej z przepisu Kwestia Smaku. Było znakomite 🙂 więc postanowiłam zrobić takie w domu. Oczywiście mimo, że poczyniłam zakupy według listy składników z przepisu otrzymałam zupełnie nowe danie.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- olej kokosowy do smażenia
- jedna cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 papryki (w trzech różnych kolorach)
- 2 zielone cukinie
- jedna papryczka chili
- jedna łyżka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 4 pomidory
- 400 g passaty pomidorowej
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Najpierw przygotuj wszystkie składniki.
Kurczaka pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka, a czosnek w grube plastry. Paprykę i cukinię pokrój w średniej wielkości kawałki. Pomidory umieść we wrzątku i pozbądź się skóry oraz twardych części. Papryczkę chili przekrój na pół i usuń środek.
Przygotuj dwie patelnie (będzie szybciej) i duży garnek.
Rozgrzej patelnie z dodatkiem oleju kokosowego. Na jednaj zeszklij cebulę i czosnek z dodatkiem soli, a na drugiej mięso z papryczkami chili. Gotowe przełóż do garnka. Następnie podsmaż oddzielnie cukinię i paprykę. Gdy wszystkie składniki znajdą się w garnku dodaj przyprawy, pomidory i passatę. Gotuj 10-15 minut na małym ogniu i gotowe 🙂
Mój eksperyment w kuchni udał się i bardzo mi posmakował <3
Autor: Kamila i Zofia
Comments (1)
Ania
lip 20, 2017 at 11:31 AM
Olej kokosowy towarzyszy mi ostatnio i w kuchni i w łazience jako kosmetyk 😀 do lecza go jeszcze nie dodawałam ale na pewno to zrobię bo bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie 😀
Reply