Bezglutenowe i bezcukrowe ciasto z bananami
Od pewnego czasu karmię piersią i walczę z zachciankami na słodkości. Były lody wieczorową porą, czekolada o północy i tym podobne. Każdy ma swoje słabości. Słodyczom w domu stanowczo powiedziałam „NIE”!!!! Nie mamy już nic na czarną godzinę, w związku z czym czasami trzeba się wykazać i upichcić coś słodkiego i jednocześnie zdrowego 🙂
Z małą Zosią wygospodarowałyśmy czas w ciągu dnia i upiekłyśmy ciasto. I uwaga! Jest bezglutenowe i bez dodatku mleka i cukru.
Składniki „mokre”:
4 banany
3 łyżki oleju kokosowego
2 jajka od zielononóżek
4 łyżki syropu daktylowego
Składniki „suche”:
140 g mąki gryczanej
60 g mąki kokosowej
szczypta soli
łyżka proszku do pieczenia (najlepiej ekologicznego)
garść migdałów
garść lub więcej posiekanych daktyli
Olej kokosowy można podgrzewać do temperatury 178stC, dlatego piekarnik rozgrzej do 170stC 🙂 Przygotuj dwie miski na składniki suche i mokre.
W jednej z nich umieść banany i dokładnie zblenduj lub rozgnieć widelcem. Następnie dodaj resztę mokrych składników. W drugiej misce zmieszaj ze sobą mąki, sól i proszek do pieczenia.
Teraz połącz ze sobą mokre i suche składniki. Czyli powoli dosypuj mąkę do mokrej masy cały czas mieszając lub blendując ciasto.
Proponuję na tym etapie dodać do ciasta posiekane daktyle i całość wymieszać widelcem. Ciasto będzie smaczniejsze i słodsze.
Wybierz odpowiednie naczynie i wysmaruj je olejem kokosowym. Przełóż ciasto do naczynia i poukładaj na wierzch migdały. Nie popełniaj tego błędu co ja i daktyle umieść w cieście, a nie na nim. Spieczone nie są smaczne.
Ciasto jest gotowe! teraz włóż je do piekarnika i piecz przez 30-40 minut.
Nasze super-fit ciasto jest ciężkie 🙂 Wystarczy zjeść mały kawałek, a już czujemy się syci (to zaleta mąki kokosowej i gryczanej). Idealnie zastąpi nam drugie śniadanie w boksie lub nawet śniadanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie czegokolwiek 🙂 (to propozycja dla zabieganych).
Autor: Kamila i Zofia
Leave a comment