![](https://olejowyraj.pl/przepisy/wp-content/uploads/2016/11/xIMG_5732.jpg.pagespeed.ic.IzVNtHb3Y9.jpg)
Kokosowa fascynacja – pomysł na obiad lub kolację
Nie każdy wie, ale nasza Magdalena wzięła udział w popularnym programie kulinarnym, który zresztą wygrała. Przedstawiamy przepis na obiad idealny. Pieczona polędwiczka z warzywami.
Polędwiczka otulona ziołami:
500 g polędwiczki wieprzowej
3 ząbki czosnku
olej kokosowy
rozmaryn
bazylia
pietruszka
sól i pieprz
Posiekaj zioła i czosnek. Olej kokosowy delikatnie rozpuść w małym garnuszku. Polędwiczki polej rozpuszczonym olejem, przypraw solą i pieprzem, a na koniec obtocz w ziołach z czosnkiem. Odstaw do lodówki na parę godzin. Następnie podsmaż polędwiczkę z każdej strony, aby zamknąć pory. Dzięki temu zachowa soczystość. Piecz pod przykryciem w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 175stC. Następnie odstaw, aby odpoczęła.
Pieczone warzywa z dodatkiem oleju kokosowego:
- ulubione warzywa lub te które zalegają w lodówce
- nieobrany czosnek
- olej kokosowy
- ulubione przyprawy
Warzywa pokrój tak jak lubisz – w plastry, w łódeczki… Formę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym, ułóż warzywa i dodatkowo polej je olejem. Przypraw do smaku. Piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175stC.
Możesz piec jednocześnie mięso i warzywa. Warzywa ustaw na dolnej półce w piekarniku. Obiad gotowy 🙂
Leave a comment