Kokosowa fascynacja – pomysł na obiad lub kolację

Nie każdy wie, ale nasza Magdalena wzięła udział w popularnym programie kulinarnym, który zresztą wygrała. Przedstawiamy przepis na obiad idealny. Pieczona polędwiczka z warzywami.

Polędwiczka otulona ziołami:

500 g polędwiczki wieprzowej

3 ząbki czosnku

olej kokosowy

rozmaryn

bazylia

pietruszka

sól i pieprz

Posiekaj zioła i czosnek. Olej kokosowy delikatnie rozpuść w małym garnuszku. Polędwiczki polej rozpuszczonym olejem, przypraw solą i pieprzem, a na koniec obtocz w ziołach z czosnkiem. Odstaw do lodówki na parę godzin. Następnie podsmaż polędwiczkę z każdej strony, aby zamknąć pory. Dzięki temu zachowa soczystość. Piecz pod przykryciem w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 175stC. Następnie odstaw, aby odpoczęła.

Pieczone warzywa z dodatkiem oleju kokosowego:

  • ulubione warzywa lub te które zalegają w lodówce
  • nieobrany czosnek
  • olej kokosowy
  • ulubione przyprawy

Warzywa pokrój tak jak lubisz – w plastry, w łódeczki… Formę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym, ułóż warzywa i dodatkowo polej je olejem. Przypraw do smaku. Piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175stC.

Możesz piec jednocześnie mięso i warzywa. Warzywa ustaw na dolnej półce w piekarniku. Obiad gotowy 🙂

Pieczona polędwiczka z warzywami

Magdalena Tomaszewska

Leave a comment