olej_kokosowy_przepis

Leczo z kokosową nutką

To chyba moje ulubione danie. Szybkie i smaczne, czyli takie jakie lubię i  jako młoda mama mogę sobie pozwolić. Dwa dni wcześniej jadłam leczo u znajomej z przepisu Kwestia Smaku. Było znakomite 🙂 więc postanowiłam zrobić takie w domu. Oczywiście mimo, że poczyniłam zakupy według listy składników z przepisu otrzymałam zupełnie nowe danie.

bazylia_w_bialej_doniczce

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • olej kokosowy do smażenia
  • jedna cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 papryki (w trzech różnych kolorach)
  • 2 zielone cukinie
  • jedna papryczka chili
  • jedna łyżka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 4 pomidory
  • 400 g passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Najpierw przygotuj wszystkie składniki.

Kurczaka pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka, a czosnek w grube plastry. Paprykę i cukinię pokrój w średniej wielkości kawałki. Pomidory umieść we wrzątku i pozbądź się skóry oraz twardych części. Papryczkę chili przekrój na pół i usuń środek.

Przygotuj dwie patelnie (będzie szybciej) i duży garnek.

piers_z_kurczaka_pomysl_na_danie

 

Rozgrzej patelnie z dodatkiem oleju kokosowego. Na jednaj zeszklij cebulę i czosnek z dodatkiem soli, a na drugiej mięso z papryczkami chili. Gotowe przełóż do garnka. Następnie podsmaż oddzielnie cukinię i paprykę. Gdy wszystkie składniki znajdą się w garnku dodaj przyprawy, pomidory i passatę. Gotuj 10-15 minut na małym ogniu i gotowe 🙂

danie_w_20_minut

Mój eksperyment w kuchni udał się i bardzo mi posmakował <3

Autor: Kamila i Zofia

Comments (1)

Ania

Lip 20, 2017 at 11:31 AM

Olej kokosowy towarzyszy mi ostatnio i w kuchni i w łazience jako kosmetyk 😀 do lecza go jeszcze nie dodawałam ale na pewno to zrobię bo bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie 😀

Reply

Leave a comment