Bezglutenowa tarta kokosowa z kapustą i grzybami

Bezglutenowa tarta z mąki kokosowej. Uwaga, bo bardzo syta!

Tarta bezglutenowa

Ciasto

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 100 g schłodzonego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki kminku

Nadzienie

  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 3/4 szklanki namoczonych, suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Tarta z olejem rzepakowym

Tarta z kapustą i grzybami

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj na gładko. Gotowym ciastem wyłóż formę do tarty, a spód nakłuj widelcem. Ciasto schowaj do lodówki na 15 minut, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 15 min (aż brzegi się przyrumienią). Kapustę odsącz i posiekaj wraz z grzybami na drobniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i starty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodaj kapustę i grzyby.  Dodaj sól, pieprz i duś kilka minut. Gotowe nadzienie wyłóż na upieczony spód i wstaw z powrotem do piekarnika na około 5 minut.

Źródło:COOK IT LEAN

Leave a comment