Śledź w siemieniu lnianym

Śledź to bohater wigilijnego stołu. Szkoda, że większość z nas kusi się na niego tylko w tym szczególnym dniu. Śledź jest bogactwem białka, witamin i mikroelementów.

Śledź w oleju lnianym

Ciekawostki!

W 100 g śledzia znajdziesz 19,8 g białka. Poza tym witaminy  A, D, E (rozpuszczalne w tłuszczach), B6 i  B12. Polecane są też kobietom w ciąży, ponieważ dostarczają dużo żelaza i jodu.

Przepis na wyśmienite śledzie, nie tylko na wigilijny stół.

Składniki:

  • ½ kg śledzi matias
  • 2 czerwone cebule
  • 250 ml ulubionego oleju, my wybraliśmy lniany
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • mleko lub woda do namoczenia śledzi

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie przygotuj według wskazówek szefa kuchni Ewy Bałdyś-Jakuć SPRAWDŹ TUTAJ. Siemię lniane podpraż na patelni pod przykryciem. Ryby odcedź i osusz. Pokrój w 2 cm paski i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, siemię, olej lniany oraz posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Całość włóż na noc  do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.

śledź na święta

Wykwintny śledź w oleju lnianym

Autor: Kamila Zubrycka-Sobolewska

Zdjęcia: Marcin Kendra

Comments (1)

Ola

lut 09, 2017 at 8:28 AM

Przepyszneeeeee !

Reply

Leave a comment

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi