Śledź w siemieniu lnianym
Śledź to bohater wigilijnego stołu. Szkoda, że większość z nas kusi się na niego tylko w tym szczególnym dniu. Śledź jest bogactwem białka, witamin i mikroelementów.
Ciekawostki!
W 100 g śledzia znajdziesz 19,8 g białka. Poza tym witaminy A, D, E (rozpuszczalne w tłuszczach), B6 i B12. Polecane są też kobietom w ciąży, ponieważ dostarczają dużo żelaza i jodu.
Przepis na wyśmienite śledzie, nie tylko na wigilijny stół.
Składniki:
- ½ kg śledzi matias
- 2 czerwone cebule
- 250 ml ulubionego oleju, my wybraliśmy lniany
- 4 łyżki siemienia lnianego
- natka pietruszki
- pieprz
- mleko lub woda do namoczenia śledzi
Śledzie przygotuj według wskazówek szefa kuchni Ewy Bałdyś-Jakuć SPRAWDŹ TUTAJ. Siemię lniane podpraż na patelni pod przykryciem. Ryby odcedź i osusz. Pokrój w 2 cm paski i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, siemię, olej lniany oraz posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Całość włóż na noc do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.
Autor: Kamila Zubrycka-Sobolewska
Zdjęcia: Marcin Kendra
Comments (1)
Ola
lut 09, 2017 at 8:28 AM
Przepyszneeeeee !
Reply