Wegański smalczyk na bazie oleju kokosowego
Post by: Kamila Zubrycka-Sobolewska in Kuchnia Zdrowie
Znany i lubiany smalec wegański. Idealny na kanapki z dodatkiem ogórka kiszonego. Nawet 100% mięsożerca nie wyczuje braku mięsa 🙂 Pyszny i prosty, jak każdy nasz przepis.
- słoik oleju kokosowego – 340 ml
- 1-2 średnie cebule
- pół szklanki pestek słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- czarnuszka siewna do smaku
- sól i pieprz
Siemię lniane upraż na patelni pod przykryciem (ze względu na podskakiwanie na patelni). Następnie tak samo potraktuj pestki słonecznika. Uprażone nasiona i pestki przesyp do jednego pojemnika. Cebule pokrój tak jak lubisz i usmaż na oleju kokosowym, aż się delikatnie zarumieni. Wszystkie ciepłe składniki połącz z resztą oleju kokosowego, tak aby się rozpuścił pod wpływem temperatury i przypraw.
Gotowy smalec przechowuj w lodówce.
Leave a comment