Rajskie kokosanki – bezglutenowy smakołyk
Wszystkie dzieci je kochają, a dorośli są zachwyceni prostym i szybkim wykonaniem. Kulki są bezglutenowe, mogą być również bez laktozy. Pamiętaj! Każdy składnik możesz zamienić na zdrowszy i bardziej dietetyczny.
Rajskie kokosanki
1 ¾ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki cukru trzcinowego lub brzozowego
1 ¾ szklanki mleka roślinnego lub zwykłego, jeżeli nie masz mleka użyj wodę
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
¾ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
4 łyżki kakao lub karobu
Olej kokosowy rozpuść w garnuszku na małym ogniu., następnie połącz z kakao i cukrem (polecam ksylitol). Resztę składników wymieszaj i dodaj rozpuszczony olej. Całość wyrób na jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest za sucha – możesz dodać odrobinę mleka bądź wody. Z powstałej masy uformuj kulki. Gotowe!
Dobra rada: możesz zachęcić do pomocy w wykonaniu kulek swoje pociechy. Z doświadczenia wiem, że samodzielne wykonanie potraw przez dzieci zapobiega niechęci do jedzenia i „wybrzydzaniu”. Kulki nadadzą się jako drugie śniadanie do szkoły.
Leave a comment