Rajskie kokosanki – bezglutenowy smakołyk

Wszystkie dzieci je kochają, a dorośli są zachwyceni prostym i szybkim wykonaniem. Kulki są bezglutenowe, mogą być również bez laktozy. Pamiętaj! Każdy składnik możesz zamienić na zdrowszy i bardziej dietetyczny.

Zamiennik mleka, kakao, mleka

 

Rajskie kokosanki

1 ¾ szklanki mąki kokosowej

½ szklanki cukru trzcinowego lub brzozowego

1 ¾ szklanki mleka roślinnego lub zwykłego, jeżeli nie masz mleka użyj wodę

1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

¾ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

4 łyżki kakao lub karobu

Rajskie kokosanki z mąki kokosowej Olejowy Raj

Olej kokosowy rozpuść  w garnuszku na małym ogniu., następnie połącz z kakao i cukrem (polecam ksylitol). Resztę składników wymieszaj i dodaj rozpuszczony olej. Całość wyrób na jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest za sucha – możesz dodać odrobinę mleka bądź wody. Z powstałej masy uformuj kulki. Gotowe!

Dobra rada: możesz zachęcić do pomocy w wykonaniu kulek swoje pociechy. Z doświadczenia wiem, że samodzielne wykonanie potraw przez dzieci zapobiega niechęci do jedzenia i „wybrzydzaniu”. Kulki nadadzą się jako drugie śniadanie do szkoły.

Magdalena Tomaszewska

Leave a comment