Batony owsiane fit

Batony energetyczne – dodają mocy

Nie ma nic lepszego i szybszego niż zdrowy baton owsiany. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy też, jako przekąska na niedzielny rodzinny piknik. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, jest to idealny zamiennik kalorycznych ciastek oraz batoników. Koniecznie musisz je wypróbować!

Batony energetyczne z olejem kokosowym Olejowy Raj

Batony owsiane z daktylami

  • 300g płatków owsianych
  • 200g daktyli
  • 180g domowych powideł śliwkowych
  • 100g orzechów włoskich lub laskowych
  • 50g prażonych pestek słonecznika
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka cynamonu

Siemię lniane zalej wodą w stosunku 2:1. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Pestki słonecznika praż na suchej patelni. Daktyle, powidła śliwkowe oraz prażone orzechy zblenduj na gładką masę. Płatki owsiane, prażone pestki słonecznika, przygotowaną masę daktylową, płynny olej kokosowy, siemię lniane oraz cynamon umieść w dużej misce i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną masę, dociśnij i wygładź

Piecz 30 minut w 180°C, ostudź i pokrój w prostokąty.

Batony owsiane z bananem

  • 300g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 50g pestek dyni
  • 30g prażonego sezamu
  • 60g rodzynek
  • 30g żurawiny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego

Banany obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę. Siemię lniane zalej wodą w stosunku 2:1, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Praż sezam na suchej patelni. Płatki owsiane, pestki dyni, prażony sezam, rodzynki, żurawinę, płynny olej kokosowy oraz siemię lniane wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną masę, dociśnij i wygładź.

Piecz 30 minut w 180°C, ostudź i pokrój w prostokąty.

 

Przygotowane ciastka możesz zapakować w papier do pieczenia, zrobić kokardkę ze sznurka i podarować najbliższej osobie.

 

Natalia Bućko słodkie czary
Autor: Natalia Bućko

 

Leave a comment