Olej z pestek dyni

30,00 zł
Brutto

Olej z pestek dyni charakteryzuje się ciemnozieloną barwą oraz oryginalnym smakiem. Stanowi idealny i zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek czy zup.

Pojemność:
  • 100 ml
  • 250 ml
Ilość

  • Bezpieczeństwo twoich danych osobowych Bezpieczeństwo twoich danych osobowych
  • Darmowa dostawa od 100 zł + darmowe prezenty Darmowa dostawa od 100 zł + darmowe prezenty
  • Szybki i bezproblemowy zwrot produktów. Szybki i bezproblemowy zwrot produktów.

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ponadto wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, przez co jest jednym z najciemniejszych olejów. Wszystko przez zawartość barwników chlorofilowych (zielonych) , która jest w nim ponad sześć razy większa niż karotenoidowych (żółto-czerwonych).

Bogaty skład oleju

Olej z pestek dyni zawiera także witaminy A, E i D oraz te z grupy B. Można w nim znaleźć również selen, potas i cynk oraz inne substancje, takie jak skwalen i fitosterole.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek dyni Olejowy Raj ma szerokie zastosowanie w kosmetyce:

  • doskonały do cery suchej, pękającej, łuszczącej się zwłaszcza dłoni;

  • poprawia koloryt skóry;

  • jako przeciwutleniacz opóźnia starzenie;

  • pomaga walczyć z rozstępami;

  • łagodzący przy objawach alergicznych, poparzeniach;

  • dzięki dużej zawartości potasu działa również oczyszczająco i rozjaśniająco.

Zastosowanie w kuchni

  • często używany jako dressing do sałatek, mieszany z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny;

  • używany także, by doprawić i wzbogacić składnikami odżywczymi zupy, sosy i wiele innych potraw;

  • doskonale smakuje, gdy polejemy nim lody śmietankowe lub sernik wiedeński;

Oleju z pestek dyni nie należy używać do smażenia lub pieczenia, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego delikatną strukturę i pozbawia go najcenniejszych właściwości odżywczych.


K16

Opis

Składniki:
olej z pestek dyni 100%
Skład kwasów tłuszczowych (wg ostatnich badań):
kwas linolowy 55,7 %, kwas oleinowy 21,3%, kwas palmitynowy 13,2%
Sposób przechowywania:
przechowywać w temperaturze od 5 do 10°C, z dala od źródeł światła słonecznego
Wyprodukowano:
w Polsce
Data minimalnej trwałości:
6 miesięcy od daty produkcji
Pochodzenia surowca:
Polska

Specyficzne kody

ean13
5903240972081

Produkty powiązane

9 innych produktów w tej samej kategorii:

Olej rzepakowy

17,00 zł

Olej rzepakowy zawiera duże stężenie kwasów Omega-3 oraz Omega-6 dzięki czemu dobroczynnie działa na organizm człowieka. Olej rzepakowy Olejowy Raj posiada te kwasy w proporcji 2:1, co wpływa wyjątkowo korzystnie na całe Twoje ciało. Olej rzepakowy zawiera najmniejsze stężenie kwasów nasyconych z pośród wszystkich olei roślinnych.

Olej lniany

21,00 zł

Tłoczony na zimno z najstarszej odmiany polskiego lnu "Szafir". Nasz olej ma niezwykle wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego ok. 60%, dlatego jest idealnym elementem diety dr Budwig.

Olej z ostropestu

27,00 zł

Ostropest to wyjątkowe ziele stosowane od tysiącleci jako lek na wątrobę. W Niemczech nasiona ostropestu plamistego i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby.

Olej z pestek słonecznika

20,00 zł

Olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno charakteryzuje się niesamowitym smakiem. Nasz olej wyróżnia najwyższa zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości.

Olej z lnianki ekologiczny

14,50 zł

Olej z lnianki (rydzowy) ekologiczny jest tłoczony z lnicznika siewnego. Stanowi bogactwo kwasu alfa-linolenowego i zajmuje drugie miejsce pod tym względem, zaraz po oleju lnianym.

Olej z nasion konopi

25,00 zł

Olej konopny jest tłoczony na zimno z nasion konopi siewnej. Głównymi składnikami oleju jest kwas linolowy z grupy kwasów tłuszczowych omega 6 (50- 70%) i kwas linolenowy z grupy omega 3 (15 - 25 %) w bardzo korzystnej proporcji 3:1.

Olej z wiesiołka

22,00 zł

Wiesiołek, niegdyś stosowany jako starożytne zioło lecznicze, obecnie jest szeroko wykorzystywanym farmaceutykiem. Olej tłoczony na zimno z niewielkich nasion jest bogaty w NNKT, które są konieczne dla optymalnego zdrowia każdego z nas.

Olej sezamowy

20,00 zł

Olej sezamowy cechuje się żółtą barwą i wyrazistym orzechowym smakiem. Posiada właściwości rozgrzewające, odtruwające, oczyszczające organizm i regulujące pracę gruczołów łojowych.

Olej z czarnuszki

22,00 zł

Intensywny i aromatyczny olej o niezwykłej mocy. Jest nazywany "złotem faraonów", ponieważ o jego zdrowotnych właściwościach wiedział sam Tutanchamon oraz Kleopatra.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Olej rzepakowy

17,00 zł

Olej rzepakowy zawiera duże stężenie kwasów Omega-3 oraz Omega-6 dzięki czemu dobroczynnie działa na organizm człowieka. Olej rzepakowy Olejowy Raj posiada te kwasy w proporcji 2:1, co wpływa wyjątkowo korzystnie na całe Twoje ciało. Olej rzepakowy zawiera najmniejsze stężenie kwasów nasyconych z pośród wszystkich olei roślinnych.

Mus kokosowy - bezglutenowy

16,00 zł

Świeżo mielony z miąższu kokosa. Jeżeli lubisz kokosowe smaki, to ten produkt jest stworzony specjalnie dla Ciebie. Wyrazisty i naturalnie słodki smak zachwycą każdego!

Olej z czarnuszki

22,00 zł

Intensywny i aromatyczny olej o niezwykłej mocy. Jest nazywany "złotem faraonów", ponieważ o jego zdrowotnych właściwościach wiedział sam Tutanchamon oraz Kleopatra.

Kasza jaglana

6,00 zł

Kasza jaglana powstaje z ziaren prosa. Nie bez powodu nazywana jest "królową kasz". Zawiera mniejszą ilość błonnika w stosunku do pozostałych kasz, dlatego może być stosowana przez osoby mające problemy z układem trawiennym. Ponadto, jest dobrym  źródłem białka i nie zawiera glutenu, dlatego mogą po nią sięgać osoby z celiakią lub nietolerancją tego składnika.

Olej z nasion konopi

25,00 zł

Olej konopny jest tłoczony na zimno z nasion konopi siewnej. Głównymi składnikami oleju jest kwas linolowy z grupy kwasów tłuszczowych omega 6 (50- 70%) i kwas linolenowy z grupy omega 3 (15 - 25 %) w bardzo korzystnej proporcji 3:1.

Olej kokosowy

16,00 zł

Olej kokosowy to wielozadaniowy bohater kuchni i domowego SPA. Wyróżnia się zjawiskowym zapachem i smakiem. Pokochasz go ze względu na niesamowite właściwości, które zawdzięcza kwasowi laurynowemu. Jest on niezwykły, ponieważ znajduje się między innymi w mleku matki.

Olej z wiesiołka

22,00 zł

Wiesiołek, niegdyś stosowany jako starożytne zioło lecznicze, obecnie jest szeroko wykorzystywanym farmaceutykiem. Olej tłoczony na zimno z niewielkich nasion jest bogaty w NNKT, które są konieczne dla optymalnego zdrowia każdego z nas.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć