• Nowy

Olej lniany

21,00 zł
Brutto

Tłoczony na zimno z najstarszej odmiany polskiego lnu "Szafr". Nasz olej ma niezwykle wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego ok. 60%, dlatego jest idealnym elementem diety dr Budwig.

Pojemność:
  • 100 ml
  • 250 ml
  • 500 ml
  • 1000 ml
Ilość

  • Bezpieczeństwo twoich danych osobowych Bezpieczeństwo twoich danych osobowych
  • Darmowa dostawa od 100 zł + darmowe prezenty Darmowa dostawa od 100 zł + darmowe prezenty
  • Szybki i bezproblemowy zwrot produktów. Szybki i bezproblemowy zwrot produktów.

Olej lniany

Olej lniany Olejowy Raj wyróżnia się spośród innych niezwykle delikatnym smakiem i aromatem. Tłoczony jest z najwyżej jakości ziarna, najstarszej w Polsce odmiany lnu brązowego „ Szafir”. Surowiec odgrywa najważniejszą rolę w całym procesie produkcyjnym, dzięki niemu nasz olej jest pozbawiony goryczy i ma delikatny smak.

Ze wszystkich tłoczonych przez nas olei to właśnie olej lniany jest najbogatszy w kwas alfa-linolenowy. Dlatego polecamy go od serca dzieciom, przyszłym i karmiącym mamom oraz osobom starszym.

Pochodzenie ziarna

Wśród pól i lasów Warmii i Mazur już w czerwcu wypatrzycie „szafirowe” pola. To właśnie z okolic Kętrzyna pochodzi len, z którego tłoczymy nasz olej. Zielone płuca Polski dają gwarancję wysokiej jakości surowca.

Dawkowanie

Olej z wiesiołka możesz łączyć z innymi olejami. Zaleca się pić 2 łyżeczki dziennie, najlepiej przed posiłkiem lub włączać do posiłków.

Przechowywanie

Olej lniany nie lubi ciepła oraz kontaktu z powietrzem i światłem słonecznym. Bezwzględnie przechowuj go w lodówce oraz dokładnie zakręcaj butelkę. 

Utlenianie kwasów, zwane autooksydacją, jest to samorzutne przyłączanie tlenu przez nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten typ psucia się tłuszczów występuje najczęściej. Inicjowanie reakcji może zachodzić pod wpływem promieni świetlnych, podwyższonej temperatury, enzymów, oraz obecności jonów metali, takich jak miedź, kobalt, żelazo dwu- i trójwartościowe oraz chrom.

Uwaga! Olej lniany nie powinien być gorzki. Jeżeli Twój olej w trakcie użytkowania nabierze goryczy, będzie to świadczyło o utlenieniu kwasów omega-3. Zużyj go wtedy kosmetycznie np. w postaci maski na włosy.

Zastosowanie w kuchni

Olej lniany zawsze spożywaj na zimno! Możesz dodać go do ulubionej sałatki lub witaminowego koktajlu.

Rozpocznij dzień z olejem lnianym - wypijaj każdego ranka łyżkę oleju na czczo lub dodawaj go do świeżo wyciśniętego soku. Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Pasta twarogowa z olejem lnianym wg. diety dr Budwig - zblenduj odtłuszczony twaróg oraz jogurt z dodatkiem oleju lnianego na gładką masę. Sekretem tego duetu (nabiał i olej lniany) jest zawarty w twarogu aminokwas L-cysteina, który łączy się z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w oleju lnianym i tym samym tworzy produkt bardzo silnie oddziałujący na organizm.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej lniany możesz wykorzystać jako maskę na włosy lub na twarz. Jest niezwykle delikatny i lekki.

Olej lniany należy do grupy olei schnących, czyli takich które zawierają ponad 50% NNKT. Niezwykle szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Jest idealny dla cery tłustej i problematycznej, ponieważ ma lekką konsystencję. Polecamy olejowanie twarzy (masaż olejkiem) codziennie. Następnie należy zastosować ulubiony krem do twarzy i ewentualnie wykonać makijaż.


K02

Opis

Składniki:
olej lniany 100%
Skład kwasów tłuszczowych (wg ostatnich badań):
Kwasy wielonienasycone omega 3 59,50%, kwasy wielonienasycone omega 6 11,80%, Kwasy jednonienasycone omega 9 14,80%, Kwasy nasycone 9,21% (wg najnowszych badań dotyczących profilu kwasów tłuszczowych)
Sposób przechowywania:
przechowywać w temperaturze od 5 do 10°C, z dala od źródeł światła słonecznego
Wyprodukowano:
w Polsce
Data minimalnej trwałości:
4 miesiące od daty produkcji
Pochodzenia surowca:
Polska
Sposób użycia:
stosuj tylko na zimno, idealny dodatek do sałatek, koktajli i soków.
Dodatkowe parametry zbadane:
kwas alfa-linolenowy 63%

Specyficzne kody

ean13
5903240972012

Produkty powiązane

8 innych produktów w tej samej kategorii:

Olej z wiesiołka

22,00 zł

Wiesiołek, niegdyś stosowany jako starożytne zioło lecznicze, obecnie jest szeroko wykorzystywanym farmaceutykiem. Olej tłoczony na zimno z niewielkich nasion jest bogaty w NNKT, które są konieczne dla optymalnego zdrowia każdego z nas.

Olej z ostropestu

27,00 zł

Ostropest to wyjątkowe ziele stosowane od tysiącleci jako lek na wątrobę. W Niemczech nasiona ostropestu plamistego i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby.

Olej z czarnuszki

22,00 zł

Intensywny i aromatyczny olej o niezwykłej mocy. Jest nazywany "złotem faraonów", ponieważ o jego zdrowotnych właściwościach wiedział sam Tutanchamon oraz Kleopatra.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Olej z ostropestu

27,00 zł

Ostropest to wyjątkowe ziele stosowane od tysiącleci jako lek na wątrobę. W Niemczech nasiona ostropestu plamistego i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby.

Olej kokosowy

16,00 zł

Olej kokosowy to wielozadaniowy bohater kuchni i domowego SPA. Wyróżnia się zjawiskowym zapachem i smakiem. Pokochasz go ze względu na niesamowite właściwości, które zawdzięcza kwasowi laurynowemu. Jest on niezwykły, ponieważ znajduje się między innymi w mleku matki.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć