Czekoladowy jagielnik bez pieczenia

Nasz jagielnik składa się z bardzo cienkiego  spodu i sytej masy. Mimo pozorów bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bez pieczenia!

Ciasto z olejem kokosowym

Spód

  • 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 12 daktyli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Masa:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 bardzo dojrzałe banany

Polewa:

  • 2 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Ciasto jaglane bez pieczenia

 

Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłucz w zimnej wodzie. Zalej 2 szklankami mleka i gotuj przez 20 minut. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Płatki owsiane zblenduj na drobno. Do płatków dodaj kakao, odcedzone daktyle i olej kokosowy. Wszystko zblenduj. Jeśli masa jest za sucha, dolej trochę wody po daktylach. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą, a boki posmaruj olejem kokosowym. Jeśli masa ciężko odkleja się od dłoni, to zwilż ręce zimną wodą. Powstałym ciastem wyłóż spód blaszki i wstaw do lodówki na 10 minut. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na spodzie. Do ugotowanej kaszy dodaj sok z cytryny, ksylitol, stałą część z mleka kokosowego z puszki, masło czekoladowe i zblenduj na super gładką masę. Przełóż do tortownicy, wyrównaj, odstaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na całą noc. Składniki na polewę roztop w garnku mieszając trzepaczką i wylej na ciasto. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.

Comments (3)

Karolina

gru 21, 2016 at 7:06 PM

Brzmi bardzo zachęcająco.. 🙂 Prośba – większe zdjęcia w każdym z przepisów, koniecznie!

Reply

Aga

lip 17, 2017 at 11:00 PM

Czy mogę zastąpić czymś daktyle?bananem??ksylitolem?? Bardzo ciekawy i prosty przepis.? Pozdrawiam

Reply

Kamila Zubrycka-Sobolewska

sie 28, 2017 at 1:33 PM

JAK NIE CHE MI SIĘ PRZYGOTOWYWAĆ DAKTYLI TO DODAJĘ ŻURAWINĘ 🙂

Reply

Leave a comment