Czekoladowy jagielnik bez pieczenia
Nasz jagielnik składa się z bardzo cienkiego spodu i sytej masy. Mimo pozorów bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bez pieczenia!
Spód
- 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 12 daktyli
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
Masa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 bardzo dojrzałe banany
Polewa:
- 2 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłucz w zimnej wodzie. Zalej 2 szklankami mleka i gotuj przez 20 minut. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Płatki owsiane zblenduj na drobno. Do płatków dodaj kakao, odcedzone daktyle i olej kokosowy. Wszystko zblenduj. Jeśli masa jest za sucha, dolej trochę wody po daktylach. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą, a boki posmaruj olejem kokosowym. Jeśli masa ciężko odkleja się od dłoni, to zwilż ręce zimną wodą. Powstałym ciastem wyłóż spód blaszki i wstaw do lodówki na 10 minut. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na spodzie. Do ugotowanej kaszy dodaj sok z cytryny, ksylitol, stałą część z mleka kokosowego z puszki, masło czekoladowe i zblenduj na super gładką masę. Przełóż do tortownicy, wyrównaj, odstaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na całą noc. Składniki na polewę roztop w garnku mieszając trzepaczką i wylej na ciasto. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.
Comments (3)
Karolina
gru 21, 2016 at 7:06 PM
Brzmi bardzo zachęcająco.. 🙂 Prośba – większe zdjęcia w każdym z przepisów, koniecznie!
ReplyAga
lip 17, 2017 at 11:00 PM
Czy mogę zastąpić czymś daktyle?bananem??ksylitolem?? Bardzo ciekawy i prosty przepis.? Pozdrawiam
ReplyKamila Zubrycka-Sobolewska
sie 28, 2017 at 1:33 PM
JAK NIE CHE MI SIĘ PRZYGOTOWYWAĆ DAKTYLI TO DODAJĘ ŻURAWINĘ 🙂
Reply