Bezglutenowa tarta kokosowa z kapustą i grzybami
Post by: Kamila Zubrycka-Sobolewska in Kuchnia
Bezglutenowa tarta z mąki kokosowej. Uwaga, bo bardzo syta!
Ciasto
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 100 g schłodzonego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki kminku
Nadzienie
- 1 szklanka kapusty kiszonej
- 3/4 szklanki namoczonych, suszonych grzybów
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj na gładko. Gotowym ciastem wyłóż formę do tarty, a spód nakłuj widelcem. Ciasto schowaj do lodówki na 15 minut, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 15 min (aż brzegi się przyrumienią). Kapustę odsącz i posiekaj wraz z grzybami na drobniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i starty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodaj kapustę i grzyby. Dodaj sól, pieprz i duś kilka minut. Gotowe nadzienie wyłóż na upieczony spód i wstaw z powrotem do piekarnika na około 5 minut.
Źródło:COOK IT LEAN
Tags: Olej kokosowy Olej rzepakowy
Leave a comment