Makowiec bez ciasta
Idealna propozycja dla cukrzyków i osób na diecie. Bezglutenowe ciasto bez mąki. Może być również bez laktozy, jeżeli użyjesz mleka roślinnego lub bez laktozy. Pyszne, lekkie i szybkie w wykonaniu.
A teraz trochę ciekawostek o samym maku. Oczywiście zajadamy się nim w okresie świątecznym. Okazuje się, że warto go włączyć do codziennej diety.
Dlaczego?
-> Mak jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E oraz w witaminę C.
-> 100 g maku pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania na wapń.
-> Mak zawiera żelazo, miedź, mangan, magnez, fosfor i cynk.
-> Mak można podawać dzieciom od drugiego roku życia.
Przepis na dietetyczny makowiec bez ciasta
Masa makowa:
- 500 g maku
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- pół szklanki ksylitolu
- bakalie
Ciasto:
- 6 średnich jabłek
- 5 jaj (oddzielone białko od żółtka)
- 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
Polewa:
- 3 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego
- czekolada gorzka
- olej kokosowy
Bakalie zalej wrzątkiem, pozostaw na 15 min, a następnie posiekaj. Mak gotuj przez 30 min. Odsącz i zmiksuj blenderem wraz z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodaj do masy posiekane bakalie.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. W dużej misce połącz masę makową z żółtkami jajek, łyżką oleju kokosowego, kaszą jaglaną i masą makową. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonego olejem kokosowym naczynia żaroodpornego. Piecz w 170oC do suchego patyczka (około 60 minut).
Mleko wlej do garnuszka, gdy będzie ciepłe wrzuć połamaną w kostki czekoladę oraz łyżkę oleju kokosowego. Odstaw do studzenia.
Gdy ostudzisz ciasto udekoruj je polewą czekoladową.
Autor: Kamila Zubrycka-Sobolewska
Zdjęcia: Marcin Kendra
Comments (1)
agnieszka
gru 22, 2016 at 10:35 PM
Witam
będę wdzięczna za doprecyzowanie przepisu – w czym jest gotowany mak ? Woda? Mleko? i w jakiej ilości płynu
co robić dalej ze startymi jabłkami – w przepisie nie ma o tym mowy – pojawia się tylko informacja by je utrzeć i potem jest zdanie „W dużej misce połącz masę makową z żółtkami jajek, łyżką oleju kokosowego, kaszą jaglaną i masą makową” – dwa razy wymieniono masę makową.
Ile czekolady użyć do zrobienia polewy?
Ile powinno być bakalii? Czy rodzynki też dodajemy?
Zrobiłam trochę na intuicję to ciasto – jest bardzo smaczne ale rozpada się – jak masa podobna do kutii, czy to normalna konsystencja? Czy coś zrobiłam źle?
ReplyZ góry dziękuję za podpowiedzi.
pozdrawiam przedświątecznie