Smalec wegański na bazie oleju kokosowego

Wegański smalczyk na bazie oleju kokosowego

Znany i lubiany smalec wegański. Idealny na kanapki z dodatkiem ogórka kiszonego. Nawet 100% mięsożerca nie wyczuje braku mięsa 🙂 Pyszny i prosty, jak każdy nasz przepis.

Alternatywa dla smalcu

  • słoik oleju kokosowego – 340 ml
  • 1-2 średnie cebule
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego
  • czarnuszka siewna do smaku
  • sól i pieprz

Siemię lniane upraż na patelni pod przykryciem (ze względu na podskakiwanie na patelni). Następnie tak samo potraktuj pestki słonecznika. Uprażone nasiona i pestki przesyp do jednego pojemnika. Cebule pokrój tak jak lubisz i usmaż na oleju kokosowym, aż się delikatnie zarumieni. Wszystkie ciepłe składniki połącz z resztą oleju kokosowego, tak aby się rozpuścił pod wpływem temperatury i przypraw.

Smalec kokosowy

Gotowy smalec przechowuj w lodówce.

Ewelina Olejowy Raj

Leave a comment