Chydy nabiał w połaczeniu z olejem lnianym Olejowy Raj

Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego

Oto zdrowie i smak w jednym. Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego była propagowana przez dr Budwig. Opracowała dietę bogatą w kwasy omega 3 i nabiał. Dzięki temu połączeniu drogocenne kwasy są łatwiej przyswajalne przez organizm. Zmiksowanie oleju lnianego z nabiałem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg przyczynia się do możliwości rozpuszczenia tłuszczu w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie kwasów omega 3 w układzie pokarmowym oraz transportowanie ich we krwi i limfie.

Jak ocenić czy olej lniany jest wartościowy?

  • Powinien zawierać wysoką ilość kwasu alfa-linolenowego (omega 3).
  • Mieć delikatny smak, nie gorzki.
  • Olej musi być przechowywany w temperaturze do 10°C, aby zapobiec utlenianiu się kwasów tłuszczowych.
  • Ciemna butelka chroni olej przed działaniem promieni słonecznych.
  • Sprawdź, czy Twój olej jest tłoczony na zimno! To jest podstawa, Ponadto nie może być rafinowany i najlepiej jakby był niefiltrowany.

Olej lniany bogaty w kwasy omega 3

Oczywiście te wszystkie warunki spełnia nasz olej lniany Olejowy Raj. Dodatkowo tłoczymy go z najstarszej odnotowanej odmiany lnu w Polsce, czyli z Szafiru. Badamy zawartość metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów.

Twaróg 0% składniem pasty twarogowej

 

Przepis na pastę twarogową:

2-3 łyżki oleju lnianego Olejowy Raj

125 g twarogu 0%

2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0%

Opcjonalnie: miód, cynamon, czosnek lub inne przyprawy.

Wszystkie składniki poza twarogiem umieść w pojemniku. Zblenduj dodając małe porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita, bez grudek. Jak już nabierzesz wprawy możesz miksować wszystkie składniki razem. Najważniejsze jest to, aby pasta była gładka! Ja zawsze dodaję odrobinę miodu, nawet wtedy, kiedy sporządzam ją na słono.

Jogurt 0% składnikiem pasty twarogowej

Olej lniany wysokolinolenowy

Miód dodatek do pasty twarogowej

 

Pastę możesz przechowywać w lodówce i dodawać do każdego posiłku.

Autor: Kamila Zubrycka-Sobolewska

Comments (2)

Halina

maj 28, 2017 at 9:12 AM

Dietetycy nie zalecają spożywania produktów zawierających 0% tłuszczu za względu na dużą ilość chemii .

Reply

Kamila Zubrycka-Sobolewska

sie 28, 2017 at 1:35 PM

Niestety to jest jedyna opcja, aby olej połączył się z nabiałem. Dzięki temu łatwiej jest wchłaniany.

Reply

Leave a comment

Skomentuj Kamila Zubrycka-Sobolewska Anuluj pisanie odpowiedzi